28.07.2014

Tarta z cukinią


Tarta z cukinią

Pikantna tarta na kruchym, orkiszowym spodzie z cukinią,
słodkimi pomidorami malinowymi i serem feta.


1 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej
1/3 kostki masła
4 łyżki wody
sól
2 łyżeczki czerwonej papryki

Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść na zwarte ciasto.
Następnie schłodzić przez około 20 minut.
Formę na tartę wyłożyć ciastem. Spód nakłuć widelcem. 
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

 

200 g sera feta
2 duże pomidory malinowe
1 mała cukinia
2 łyżki ostrej pasty z papryki
sól, pieprz, przyprawy
oliwa z oliwek 




Na podpieczonym spodzie rozsmarować pastę paprykową. 
Cukinię, pomidory i ser pokroić w plastry. 
Układać na przemian plastry cukinii, pomidorów i sera. 
Całość przyprawić, skropić oliwą z oliwek.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz