31.07.2014

Drożdżówki z jagodami i malinami


Drożdżówki z jagodami i malinami

Dwa rodzaje drożdżówek. 
Pierwsze orkiszowe z waniliowym twarożkiem, jagodami i cytrynową kruszonką. 
Drugie z kremem cytrynowym i domowym kisielem malinowym.


Jagodowe

300 g mąki pszennej
200 g mąki orkiszowej
ok. 1 i 1/3 szkl. ciepłego mleka
6 łyżek cukru
1 jajo
20 g drożdży

Nadzienie:

250 g półtłustego twarogu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki brązowego cukru
odrobina świeżej wanilii

200 g jagód

Kruszonka:

75 g masła w temperaturze pokojowej
1 szkl. mąki orkiszowej
3 łyżki cukru
skórka z dwóch cytryn


Mleko podgrzać, dodać cukier i drożdże. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Oba rodzaje mąki przesiać do miski, dodać jajko oraz zaczyn. 
Wyrobić gładkie ciasto. 
Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

W tym czasie przygotować kruszonkę. 
Masło wymieszać z mąką i cukrem, dodać skórkę cytrynową, zagnieść.

Wyrośnięte ciasto podzielić na około 14 części, uformować bułeczki. 
W każdej z nich dnem szklanki zrobić wgłębienie. 
Porcję twarogu wymieszanego z cukrem, wanilią i jogurtem nakładać we wgłębienia, posypać jagodami i kruszonką.


Malinowe

500 g mąki pszennej
1 i 1/2 szkl. mleka
6 łyżek brązowego cukru
25 g drożdży

Z mleka, cukru i drożdży przygotować zaczyn.
Następnie dodać go do mąki i wyrobić na gładkie ciasto.
Całość odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Kisiel malinowy:

250 g malin
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Maliny umyć, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem. Chwile podgrzewać, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i gotować aż do zgęstnienia.

Kruszonka:

3/4 szkl. mąki pszennej
1/3 kostki masła
3 łyżki cukru

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na kruszonkę.


Ciasto podzielić na około 10 części.
W każdej z nich zrobić wgłębienie dnem szklanki. 
We wgłębieniu umieścić łyżkę kremu cytrynowego (przepis na krem cytrynowy znajduje się tu), a następnie porcję malinowego kisielu. 
Całość posypać kruszonką. 
Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz