14.07.2014

Czerwony Kapturek w lesie


Czerwony Kapturek w lesie

Wilgotne ciasto czekoladowe z leśnymi owocami zwieńczone połączeniem świeżych truskawek z bitą śmietaną.


  1 jajko
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
70 g masła
2 łyżki cukru dark muscovado
200 g jagód
1/3 szkl. jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Czekoladę rozpuścić z masłem i cukrem. Jajko roztrzepać w misce, dodać mąkę, jogurt i roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. 
Wsypać jagody.
Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach ok. 25 cm x 30 cm.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie wystudzić



100 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
150 ml śmietanki 30%
truskawki

Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią wystudzone ciasto.
Śmietankę ubić na sztywno.
Ciasto udekorować śmietaną i truskawkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz