9.07.2014

Chleb gryczany z suszonymi pomidorami


Chleb gryczany z suszonymi pomidorami

Aromatyczny, domowy chleb ze śródziemnomorskimi smakiem suszonych pomidorów i ziół prowansalskich.


300 g mąki gryczanej
250 g mąki pszennej
20 g drożdży
1 szkl. mleka
1/2 szkl. wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka cukru
kilka suszonych pomidorów
zioła prowansalskie


Mleko podgrzać z cukrem. Dodać drożdże. Odstawić na około 10 minut.
W tym czasie w misce wymieszać oba rodzaje mąki, sól i siemię lniane.
Następnie wlać zaczyn, wymieszać, stopniowo dodawać wodę do uzyskania zwartego ciasta.


Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Wyłożyć tortownicę o średnicy około 20 cm papierem do pieczenia, przełożyć do niej wyrośnięte ciasto, wetknąć suszone pomidory i posypać ziołami prowansalskimi.
Ponownie odstawić ciasto na pół godziny.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz