4.07.2014

Lody truskawkowe z solonym karmelem


Lody truskawkowe z solonym karmelem

Połączenie delikatnej słodyczy truskawek z wyrazistym smakiem solonego karmelu.




500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
200 ml śmietanki 36%
3 żółtka
5 łyżek cukru
laska wanilii

500 ml musu z truskawek

Przygotowanie lodów należy rozpocząć od sporządzenia bazy. 
Mleko ze śmietanką podgrzać na małym ogniu, dodać wanilię.
Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy mleko ze śmietanką zacznie się gotować, wlewać powoli żółtka cały czas mieszając aż do zgęstnienia masy.
Pozostawić do wystygnięcia.
Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

 Gdy masa będzie odpowiednio schłodzona, przelać ją do pojemnika, dodać mus truskawkowy i nierównomiernie wymieszać.


Następnie przygotować solony karmel.

Karmel:

1 szkl. brązowego cukru
5 łyżek wody
40 g masła
140 ml śmietanki 30%
niecała łyżeczka soli

Cukier, wodę i masło umieścić na patelni. Podgrzewać na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej masy, na której zaczną się tworzyć bąbelki. Śmietankę podgrzać w garnuszku, wlać do bulgoczącej masy i podgrzewać aż zgęstnieje.

Lody wstawić do zamrażalnika na godzinę, następnie wyjąć, przemieszać tak, by równomiernie zamarzały. Powtórzyć czynność przynajmniej dwa razy, a przy ostatnim wmieszać solony karmel.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz