26.07.2014

Ciasto kasztanowo-pomarańczowe


Ciasto kasztanowo-pomarańczowe

Wilgotne, pachnące kasztanami ciasto z aromatyczną, pomarańczową masą.


1 szkl. mąki z kasztanów
1 szkl. mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1/3 szkl. oleju
3/4 szkl. mleka

Oba rodzaje mąki wymieszać w misce, dodać kakao i sodę. Powoli wlewać mleko i olej cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wylać na blachę  o wymiarach 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


Pomarańczowa góra:

2/3 szkl. mąki kukurydzianej
sok z 3 pomarańczy
sok z 1 cytryny
skórka otarta z dwóch pomarańczy
3/4 szkl. wody
1/3 szkl. likieru pomarańczowego
1/3 kostki masła
1/2 szkl. dżemu pomarańczowego

200 g gorzkiej czekolady


Pomarańcze i cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Na patelni umieścić mąkę kukurydzianą, sok, wodę, skórkę z owoców oraz likier. 
Delikatnie podgrzewać cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy o konsystencji budyniu.
Następnie dodać masło i dokładnie wymieszać. Zostawić do wystygnięcia.


Upieczone i wystudzone ciasto delikatnie nasączyć likierem pomarańczowym. 
Następnie wyłożyć na nie pomarańczową masę i wstawić do lodówki na około godzinę.

W tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i polać nią schłodzone ciasto.
Całość umieścić w lodówce aż do stężenia czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz