20.07.2014

Kurki panierowane


Kurki panierowane

Świeże kurki w chrupiącej ziołowej panierce.


250 g świeżych kurek
1 kalafior romanesco
200 g kolorowego makaronu
100 g sera lazur
4 łyżki śmietanki 36%
kilka suszonych pomidorów
1 jajko
1/2 szkl. bułki tartej
2 łyżki suszonego tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia

Kalafiora podzielić na cząstki, umyć, wrzucić na osoloną, gotującą się wodę i blanszować około 10 minut.

Kurki dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem.

Jajko roztrzepać na talerzu. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą wymieszaną z tymiankiem.

Na patelni rozgrzać olej. Kurki panierować w jajku i bułce a następnie smażyć do uzyskania złocistego koloru


Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić następnie wymieszać z pokrojonymi suszonymi pomidorami i odrobiną oliwy.


W niewielkim rondelku umieścić pokruszony ser, zalać go śmietanką, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia sera. Doprawić solą i pieprzem.

Poszczególne części dania wyłożyć na talerz, całość polać sosem serowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz