25.10.2015

Wegańskie burgery dyniowo-batatowe


Wegańskie burgery dyniowo-batatowe

Zacznę od tego, że wyszły pyszne - w jesiennym kolorze, delikatnie słodkawe i bardzo kremowe z lekkim elementem chrupkości. Ale to nie koniec zalet, kolejną z nich jest szybkość przygotowania - wystarczy upiec dynię, bataty i czerwoną cebulę a następnie wszystko zmiksować - bez zbędnych dodatków i udziwnień - po raz kolejny najprostszy pomysł okazał się najlepszy. Chyba nie muszę dodawać, że najlepiej smakują z domowym pieczywem. Przepis ten z pewnością trafi do moich ulubionych i chętnie go powtórzę przy najbliższej okazji.


400 g batatów
200 g puree dyniowego
3/4 szkl. pestek dyni
1 czerwona cebula
4 łyżki mąki kukurydzianej
sól, pieprz, tymianek

Niewielką dynię pozbawić pestek i pokroić ją na kawałki, ułożyć na blasze.
Bataty obrać i pokroić. Piec je razem z dynią i cebulą około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu Celsjusza.


Upieczone warzywa dokładnie zmiksować. Dodać mąkę i przyprawić.
Następnie formować burgery i układać na blasze.
Przed pieczeniem wstawić je do lodówki na około pół godziny.

Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

 


Przepis bierze udział w akcji:

Sposób na dynię 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz