08.06.2015

Wegańskie kotleciki z botwinki


Wegańskie kotleciki z botwinki

Botwinka kusi nie tylko swoim wyglądem, ale również smakiem.
Nie ma drugiego warzywa o tak delikatnych, słodkawych liściach i o tak wielu zastosowaniach.
Możemy ją wykorzystywać do sałatek, farszów, czy tradycyjnego chłodnika. 
Ja tym razem postanowiłam przygotować domowe kotlety z kaszy pęczak z odrobiną prażonego czarnego sezamu i botwinką w roli głównej.
W tym przypadku kasza sprawdza się nie tylko jako źródło wartości odżywczych, ale także jako alternatywa dla jajek - po zmiksowaniu staje się kleista i sprawia, że kotleciki nie będą się rozpadały.
Do tego chrupiący sezam i świeży tymianek - przepyszne w swojej prostocie.


3/4 szkl. kaszy pęczak
3 garście botwinki
4 łyżki czarnego sezamu
sól, pieprz, świeży tymianek

Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Botwinkę sparzyć .
Wszystko zmielić końcówką siekającą.
Doprawić do smaku.


 

Sezam podprażyć na suchej patelni, a następnie dodać go do masy.
Formować niewielkie kotleciki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć listki botwinki.



Kotlety schłodzić przez około pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni Celsjusza.
Piec około 20 minut.


Przepis bierze udział w akcji:

Zainspiruj się kaszą! III edycja

2 komentarze:

  1. zapisuję! mam tyle botwinki na działce!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Dziękuję za udział w akcji 'Zainspiruj się kaszą!' :)

    OdpowiedzUsuń