16.06.2015

Gołąbki z liści rzodkiewki


Gołąbki z liści rzodkiewki

Odkąd dowiedziałam się o zdrowotnych właściwościach liści rzodkiewki, nieustająco zastanawiam się w jakich przepisach można ich użyć.
Mogłabym je zmiksować z owocami, wykorzystać w sałatce albo... przygotować gołąbki!
Liście mojej były na tyle duże, że idealnie pomieściły lekki i orzeźwiający farsz z kaszy jaglanej i rzodkiewki z cytrusową nutką.
Polecam wszystkim, którym niestraszna zabawa w tworzenie miniaturowych gołąbków.


kilka pęczków rzodkiewki wraz z liśćmi
1/4 szkl. kaszy jaglanej
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Zamarynować ją w oliwie z oliwek z dodatkiem soku z cytryny.
Odstawić do lodówki na około 2 godziny.



Liście rzodkiewki sparzyć gorącą wodą.
Kaszę opłukać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie wymieszać ją z rzodkiewką i doprawić.

Nakładać niewielką ilość farszu na liście i zawijać jak gołąbki.


Przepis bierze udział w akcji:

Zainspiruj się kaszą! III edycja

1 komentarz: