30.06.2015

Ravioli z bobem


Ravioli z bobem

Dalszy ciąg przygód z bobem. Tym razem postanowiłam wykorzystać go jako farsz do ravioli. Klasyczne ciasto, wykonane według podstawowej zasady, jedno jajko na sto gram mąki, przygotowuje się błyskawicznie. Do tego bób, podsmażona cebulka i duża ilość kminku - chyba nie muszę dodawać, że rozpływały się w ustach.


2 jajka
200 g mąki
1/2 łyżeczki soli

Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie zawinąć je w folię i pozostawić na minimum pół godziny, żeby odpoczęło.

200 g ugotowanego bobu
2 cebule
masło do smażenia
sól, pieprz, kminek mielony



Cebulę posiekać, zeszklić na maśle.
Bób rozdrobnić w blenderze, dodać cebulę i przyprawy. Zmiksować na gładką masę.

Ciasto podzielić na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować. Na pierwszą nałożyć farsz w 2-3 cm odstępach i przykryć drugą częścią. Lekko docisnąć brzegi. Wykrawać ravioli w dowolnym kształcie.

Gotować w osolonej wodzie około 6 minut.
Podawać z roztopionym masłem.




Przepis bierze udział w akcji:

Bóbmania

1 komentarz: