15.06.2015

Liściasta tarta


Liściasta tarta

W lodówce zostało jeszcze całkiem sporo młodych warzyw przywiezionych z działki - szpinak, botwinka i liście rzodkiewki. Zastanawiałam się jak je wykorzystać w jednym daniu.
Do głowy przyszła mi tarta - danie, które zaakceptuje dowolne dodatki i które możemy przygotować ze wszystkiego, co mamy w lodówce.
Idąc tym tropem postanowiłam wykorzystać też resztkę drożdży i kefir, tak by nadać mu jeszcze bardziej wiosennego charakteru.
W ten sposób powstała tarta na pełnoziarnistym drożdżowym spodzie z zielonymi dodatkami.
Samo zdrowie!


1 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szkl. ciepłej wody
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli
10 g drożdży

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem.
Odstawić.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i zaczyn.
Wyrobić ciasto, a następnie odstawić je do wyrośnięcia na około półtorej godziny.


Foremkę na tartę posmarować masłem.
Wyłożyć ciasto i nakłuć je widelcem.
Podpiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

400 ml kefiru
3 jajka
po dużej garści liści rzodkiewki, botwinki i szpinaku
sól, pieprz, oregano

 

Jajka roztrzepać z przyprawami i kefirem. Liście posiekać.
Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić.
Masę wylać na podpieczony spód i zapiekać jeszcze około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.




Przepis bierze udział w akcji:

Nowalijki w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz