10.06.2015

Jaglany nibysernik z sosem truskawkowym


Jaglany nibysernik z sosem truskawkowym 

Sezon na truskawki w pełni. 
W tym roku postanowiłam wykorzystać je na wszelkie możliwe sposoby. Zaczęłam od lekkiego deseru z kaszy jaglanej z nutką kokosową. Kasza idealnie sprawdza się w wegańskich deserach - bardzo dobrze "przyjmuje" rozmaite  smaki, a po zmiksowaniu staje się kremowa do złudzenia przypominając twaróg. Nibysernik podałam z musem truskawkowym z dodatkiem melisy - uważam, że połączenie świeżych ziół z owocami zawsze dobrze smakuje, a w tym przypadku łagodny aromat melisy doskonale równoważy kwasowość truskawek.
Po zastąpieniu żelatyny agarem, jaglany sernik może stać się całkowicie wegański.


1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 puszka mleka kokosowego (nie wstrząsać puszki)
3 łyżki żelatyny
ziarenka z jednej laski wanilii
1/4 szkl. gorącej wody
kilka truskawek do dekoracji

Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Puszkę z mlekiem ostrożnie otworzyć i zebrać śmietankę.
Dodać ją do kaszy wraz z wanilią. Wszystko zmiksować na gładką masę. Żelatynę namoczyć w wodzie, a następnie dodać do masy. 
Całość jeszcze raz zmiksować.



Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Wylać masę, wetknąć truskawki.  
Całość wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

300 g truskawek
2 łyżki brązowego cukru
1 pęczek melisy

Truskawki zmiksować z cukrem i melisą. Schłodzić.

Schłodzony sernik podawać z musem truskawkowym.



Przepis bierze udział w akcji:

Milion Smaków Truskawek - druga edycja Zainspiruj się kaszą! III edycja Wiosenne słodkości! Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

3 komentarze:

  1. również jestem zdania, że połączenie świeżych ziół i owoców zawsze wychodzi świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne! Połączenie truskawek z melisą jest wyśmienite. Dziękuję za udział w akcji "Danie pachnące ziołami" :)

    OdpowiedzUsuń