9.04.2015

Ziołowe serduszka z lubczykiem


Ziołowe serduszka z lubczykiem

Wyjątkowe pieczywo, zarówno dzięki swojemu kształtowi, jaki poprzez dodatek lubczyku.
Łatwe w przygotowaniu, gdyż ciasto z mąki pełnoziarnistej nie wymaga zbyt długiego wyrabiania.
 Idealne na miłe śniadanie lub kolację.


500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 i 1/2 szkl. ciepłego mleka
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki suszonego lubczyku

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą.
Cukier i drożdże rozpuścić w mleku.
Zaczyn wymieszać z mąką. Wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na około dwie godziny.


Następnie podzielić ciasto na około 6 części.
Z każdej z nich zrobić wałek.
Złączyć końce i uformować serce.

Odstawić na około pół godziny.
Posmarować wodą i posypać lubczykiem.

Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz