8.04.2015

Chleb orkiszowy z płatkami


Chleb orkiszowy z płatkami

Kolejna porcja dobrego, domowego pieczywa na zakwasie.
Tym razem padło na orkisz.
Do wypieku chleba użyłam zarówno mąki orkiszowej, jak i lekko podprażonych płatków.
Po upieczeniu chleba są delikatnie wyczuwalne, dzięki nim chleb staje się bardziej zwarty.
Przepis jak zwykle błyskawiczny w wykonaniu.


350 g mąki pszennej
200 g mąki orkiszowej
100 g płatków orkiszowych plus trochę do posypania
480 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki zakwasu

Oba rodzaje mąki przesiać do miski.
Płatki wysypać na suchą patelnię i chwilę podprażyć.
Wmieszać je w mąkę razem z solą.
Dodać wodę i zakwas.

Dokładnie wymieszać (można odłożyć odrobinę ciasta na następny raz).



Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem.
Odstawić na około 12 godzin.
Następnie posypać pozostałymi płatkami.

Piec około 80 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

2 komentarze: