3.04.2015

Mazurek pomarańczowy


Mazurek pomarańczowy

Kolejny świąteczny wypiek - bardzo kruchy mazurek na cieście 
z mieszanek różnego rodzaju mąki - pszennej, pełnoziarnistej i ziemniaczanej.
Do tego niezwykle "soczysty", kremowy i aromatyczny pomarańczowy curd 
oraz plastry pomarańczy karmelizowane z likierem Cointreau.
Mazurek wykonany z dedykacją dla Sis.


60 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
180 g mąki pełnoziarnistej
180 g masła
5 łyżek cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka naturalnego aromatu pomarańczowego

Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto.
Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Następnie 3/4 ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy około 25 cm.
Z pozostałego ciasta powycinać dekoracyjne kwiatuszki i ułożyć je dookoła brzegów.
Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na około godzinę.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza.


sok z 3 pomarańczy
skórka z 3 pomarańczy
3 jajka
80 g masła
4 łyżki brązowego cukru

Wszystkie składniki przełożyć do rondla
i podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż masa zgęstnieje.


2 pomarańcze
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka wody
1 kieliszek likieru Cointreau

Na patelni podgrzewać wodę z cukrem aż powstanie karmel.
Następnie umieścić w nim plastry pomarańczy.
Chwilę karmelizować.
Na koniec dodać likier i całość podpalić.
Ściągnąć z ognia i ostudzić.

Na ciasto wyłożyć curd pomarańczowy, a następnie plasty pomarańczy.
Schłodzić.



Przepis bierze udział w akcji:


Wielkanocne Wypieki

2 komentarze: