27.04.2015

Chleb na zakwasie z marchewką i orzechami włoskimi


Chleb na zakwasie z marchewką i orzechami włoskimi

Domowy chleb na zakwasie z dodatkiem marchewki.
Jej smak jest praktycznie niewyczuwalny, ale sprawia ona, że pieczywo staje się wilgotne.
Dodatkowy składnik, to także dodatkowy wysiłek - należy najpierw przygotować zaczyn, a następnie "ciasto właściwe", tak by mieć pewność, że chleb odpowiednio wyrośnie.
Ze względu na zawartość orzechów chleb jest idealny na dobry początek dnia.


Zaczyn

70 g mąki pszennej
85 ml wody
2 łyżki zakwasu

"Ciasto właściwe"

160 g mąki pszennej
225 g mąki pszennej pełnoziarnistej
225 ml wody
1 starta duża marchewka (ok. 120 g)
1 łyżeczka soli
70 g orzechów włoskich plus kilka do ułożenia na wierzchu

Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać.
Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin.



 Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Odstawić na około 8 godzin.
Jeszcze raz wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem.
Ponownie odstawić na minimum 6 godzin.

Tuż przed pieczeniem na wierzchu ułożyć orzechy.
Piec około 80 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.


1 komentarz: