24.04.2015

Faszerowane karczochy, czyli Carciofi farciti


Faszerowane karczochy, czyli Carciofi farciti

Pośród truskawek, pomarańczy, dziesiątek odmian sałat i innych cudownie świeżych produktów na Mercato delle Erbe one wyróżniały się najbardziej.


Piękne i wytworne kwiaty, z którymi trzeba obchodzić się bardzo delikatnie, 
a w zamian za to one odwdzięczą się cudownym smakiem.
Pomysłów na nie było kilka.
Każdy wydawał się kuszący i smaczny, ale żeby zachować ich "włoskość" 
postanowiłam wybrać ten najprostszy.
Lekko gotowane serca karczochów zapieczone z jajkiem, 
które po rozkrojeniu cudownie rozpływa się na talerzu.


2 duże karczochy
2 jajka
3 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz, odrobina słodkiej papryki
cytryna

Przygotować miskę z wodą i cytryną.
Karczochy obrać, usuwając boczne liście, odcinając dolną część i 1/3 od góry karczocha.
Włożyć go do zakwaszonej wody.
Następnie umieścić w osolonej wodzie z dodatkiem plastra cytryny i gotować około 30 minut.



Ostudzić i ostrożnie rozchylić boczne liście.
Delikatnie usunąć włóknisty środek,
wbić jajko, doprawić solą, pieprzem i papryką.
Posypać parmezanem.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut.
Co jakiś czas kontrolować czy jajko się ścina.
Jeśli po 30 minutach będzie jeszcze "luźne" należy wydłużyć czas pieczenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz