7.04.2015

Piwna zapiekanka z brukselką


Piwna zapiekanka z brukselką

Brukselka kusiła swym kolorem na osiedlowym straganie.
Jedno z nielicznych zielonych warzyw o tej porze roku.
Pierwotnie miała powstać zapiekanka oparta na cieście naleśnikowym, ale ostatecznie nie miałam ani trochę mleka, a w lodówce znalazłam piwo i twaróg.
Do ciasta dodałam suszone pomidory - dla smaku i dla koloru - no i całą masę brukselki.
Wyszło dobrze -  zwarte ciasto z lekką piwną goryczką, smakuje i na zimno i na ciepło.



1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
350 ml pilznera
200 g twarogu
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
400 g brukselki
sól, pieprz, kminek, papryka mielona, tymianek

Brukselkę umyć i zblanszować w osolonej wodzie.

Z mąki, sody, jajka i piwa przygotować ciasto.
Następnie wkruszyć do niego twaróg i doprawić.



Trzy czwarte ciasta wlać do większej keksówki.
Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Następnie równomiernie powtykać w ciasto brukselkę.
Piec kolejne 10 minut.
Zalać pozostałą częścią ciasta, poukładać na wierzchu pozostałą brukselkę i piec około 45 minut.

2 komentarze: