26.04.2015

Pikantne babeczki z wiśniami i cynamonem


Pikantne babeczki z wiśniami i cynamonem

Czekoladowo-wiśniowe babeczki z dodatkiem ciemnego piwa, delikatnie "podkręcone" chilli i cynamonem.
Cudownie puszyste, z lekkimi bąbelkami, dużą ilością czekolady i kakao.
Błyskawiczne w wykonaniu i w konsumpcji. Świetnie nadadzą się na wiosenną wycieczkę i piknik.


100 g masła
3 łyżki brązowego cukru
60 g gorzkiej czekolady
160 ml ciemnego piwa
2 łyżki kakao
2 jajka
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki chilli
2 łyżeczki sody

200 g wiśni bez pestek (mrożone należy wcześniej rozmrozić)
cynamon

Masło, piwo, cukier i czekoladę umieścić w garnku.
Podgrzewać do momentu rozpuszczenia składników.



Następnie wymieszać kakao z mąką, sodą i chilli.
Do ostudzonej masy piwnej dodać pozostałe składniki.
Dokładnie wymieszać.


Następnie napełnić foremki do babeczek ciastem (do 3/4 wysokości).
Wiśnie obtoczyć w cynamonie i układać je na wierzchu babeczek.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.


 

Ten przepis bierze udział w akcji:


Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz