27.08.2014

Tofuburgery


Tofuburgery

Domowa, bezmięsna i przede wszystkim zdrowsza odmiana popularnego fast foodu przygotowanego w wersji slow.


Bułki hamburgerówki

400 g mąki pszennej
1 szkl. mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
8 g drożdży
3 łyżki roztopionego masła

1 łyżka mleka
sezam do posypania


Mleko podgrzać, dodać cukier i drożdże. 
Odstawić na 10 minut.

Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, sól i zaczyn.
Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Następnie formować spore bułeczki (z przepisu wyjdą cztery duże bułki). 
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 20 minut.

Następnie bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.




Tofuburgery

300 g tofu
1 cebula
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
łyżka masła
sól, pieprz
1 łyżeczka mielonego kminku
olej do smażenia

Sos czosnkowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
szczypta soli

sałata
pomidor
4 plasterki sera


Tofu przełożyć do miski, dokładnie rozgnieść widelcem.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle.
Do tofu dodać cebulę, jajko i przyprawy.
Dokładnie wymieszać. 
Formować burgery, panierować je w bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu.


Bułki przekroić, podgrzać w piekarniku. 

Przygotować sos.
Wymieszać jogurt z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Spód bułki posmarować sosem czosnkowym, ułożyć listek sałaty, następnie gorącego burgera, plasterek sera, odrobinę sosu czosnkowego, plasterek pomidora, całość przykryć wierzchem bułki.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz