22.08.2014

Ruchanki z gruszkami



Ruchanki z gruszkami

Wakacyjne wspomnienie kaszubskiej kuchni. Ruchanki, czyli drożdżowe racuchy tradycyjnie smażone z jabłkami, tym razem w wersji gruszkowej, oprószone brązowym cukrem pudrem.

 
2 duże gruszki
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. ciepłego mleka
3 łyżki cukru
4 g drożdży
skórka z jednej cytryny
olej do smażenia


Do podgrzanego mleka dodać cukier i drożdże. 
Odstawić do momentu, aż zaczyn zacznie pracować.
Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn i skórkę cytrynową, dokładnie wymieszać.
Umyte gruszki, obrać i pokroić na nieduże kawałki.
Dodać je do ciasta. Całość odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.


Olej rozgrzać na patelni, kłaść łyżką niewielkie, ale dosyć grube racuszki. 
Smażyć na rumiano z każdej strony.
Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz