20.08.2014

Faszerowany bakłażan


 Faszerowany bakłażan

 Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i pieczarkami, zwieńczony plasterkami pomidora malinowego.


1 duży bakłażan
1 cebula
250 g pieczarek
1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 pomidor malinowy
zioła prowansalskie
suszone pomidory w proszku
sól, pieprz


Bakłażana umyć przekroić na pół, ponacinać miąższ. 
Następnie skropić go oliwą, doprawić solą, pieprzem, suszonymi pomidorami i ziołami.
Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Kaszę zalać szklanką wody, zagotować, posolić i zostawić pod przykryciem do momentu, aż wsiąknie wodę.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać umyte i pokrojone pieczarki. 
Całość doprawić solą i pieprzem, dusić do miękkości.

Z upieczonego bakłażana delikatnie usunąć miąższ tak, by nie uszkodzić skórki.
Wymieszać go z pieczarkami i kaszą.

Przygotowanym farszem napełnić bakłażany. 
Na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów.
Całość zapiekać około 20 minut temperaturze 180 stopni Celsjusza.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz