4.08.2014

Pudding z jagodami


Pudding z jagodami

Słodki pudding z jagodowym wnętrzem polany sosem z białej czekolady. 


200 g jagód
1 szkl. mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 tabliczka białej czekolady
2 jajka
50 g masła
1/2 szkl. mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
świeża wanilia

Masło roztopić w rondelku, ostudzić.
Jajka ubić z cukrem, dodać wanilię, mąkę z sodą, mleko i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać. 
Na koniec dodać pokruszoną czekoladę i jagody. 
Delikatnie wymieszać.

Przygotować sos.


Sos:

1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki semoliny z kukurydzy
1 i 1/3 szkl. mleka
5 łyżek cukru

Przygotowany pudding posypać semoliną. 
Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i połamaną czekoladę. 
Podgrzewać do momentu aż czekolada się rozpuści.

Sos wylać na pudding.
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz