11.08.2014

Marchewkowe ogródki


Marchewkowe ogródki

Mniejsza, piknikowa wersja Marchewkowego pola, wzbogacona o tuńczyka lub inną dowolną rybę.


1 pęczek młodych marchewek
1 jajko
1 szkl. mąki pszennej
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100 g sera Lazur lub Gorgonzoli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
2 łyżki suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego curry
1 łyżeczka kurkumy

Marchewki, podobnie jak w przypadku Marchewkowego pola, umyć, oskrobać, odkroić około 3/4. Wrzucić do osolonej wody i gotować około 10 minut.
Jajko roztrzepać z przyprawami, dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz jogurt. Dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać pokruszoną Gorgonzolę i tuńczyka.


Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto wlać mniej więcej do 3/4 wysokości.
W każdą babeczkę wetknąć marchewkę.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz