Nie lubię, gdy w kuchni cokolwiek się marnuje.
Dlatego tym razem postanowiłam wykorzystać wszystkie składniki, które powstały przy kiszeniu ogórków, a że akurat nadchodził czas przygotowywania pieczywa połączyłam te dwie okazje.
Tak właśnie narodził się pomysł na bułki mocno koperkowe z dodatkiem soku z ogórków małosolnych, który wspaniale przyspiesza proces wyrastania ciasta i sprawia, że staje się ono niezwykle puszyste.
Sam smak koperku i soku jest delikatnie wyczuwalny i nadaje bułkom lekkiej kwaskowatości.
Idealne w sezonie ogórkowym.
250 g mąki żytniej (typ 720)
250 g pszennej
350 ml wody z ogórków małosolnych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20 g drożdży
2 pęczki koperku plus trochę do posypania na wierzch
Oba rodzaje mąki przesiać do miski, wymieszać z solą.
Wodę z ogórków lekko podgrzać.
Dodać cukier i drożdże.
Odstawić do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
Koperek posiekać i wymieszać z mąką i zaczynem.
Wyrobić ciasto.
Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około dwie godziny.
Następnie uformować 6 dużych bułek i odstawić jeszcze na 20 minut.
Po tym czasie posmarować je wodą i posypać resztką świeżego koperku.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
250 g pszennej
350 ml wody z ogórków małosolnych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20 g drożdży
2 pęczki koperku plus trochę do posypania na wierzch
Oba rodzaje mąki przesiać do miski, wymieszać z solą.
Wodę z ogórków lekko podgrzać.
Dodać cukier i drożdże.
Odstawić do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
Koperek posiekać i wymieszać z mąką i zaczynem.
Wyrobić ciasto.
Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około dwie godziny.
Następnie uformować 6 dużych bułek i odstawić jeszcze na 20 minut.
Po tym czasie posmarować je wodą i posypać resztką świeżego koperku.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Przepis bierze udział w akcji:

A jaki typ mąki żytniej ?
OdpowiedzUsuńOjej, rzeczywiście zapomniałam napisać. Dziękuję za przypomnienie :) Ja używam zawsze Radix-bis, tym razem typ 720. Przepis już poprawiony :) Pozdrawiam!
UsuńI fajnie :). Uwielbiam piec bułki, a że i ogórki małosolne też wciąż kiszę, to juz tylko krok od zrobienia tych bułek. Wygladają pysznie :) !
OdpowiedzUsuńA jak pszenną dam typ 650, to będzie dobrze :) ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej. :) Ja standardowo do pieczywa mieszanego, pszenno-żytniego używam typu 550, ale 650 też będzie dobry, tym bardziej że na wodzie ogórkowej bułki rosną błyskawicznie. Udanego wypiekania i SMACZNEGO! :)
OdpowiedzUsuńTak, ja też używam tej 550 do bułek, ale wymiennie z 650. Zależy jaki skład mają dane bułki. Teraz muszę poczekać aż powstanie woda ogórkowa. A ogórki dziś zakiszone. Zatem dziękuję i pozdrawiam :) !
OdpowiedzUsuńI już wiem, że te bułki są wspaniałe :). Odtąd zawsze, gdy zostanie mi woda ogórkowa, powstaną z niej takie pyszne bułeczki :). Dziękuję za przepis :).
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) Najważniejsze, że smakowały. Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do korzystania z innych przepisów :)
Usuń