24.11.2014

Tarta pomidorowo-brukselkowa na serowym spodzie

   
Tarta pomidorowo-brukselkowa

Tarta na spodzie z aromatycznego sera Stilton z dodatkiem pomidorków koktajlowych i brukselki.


Spód:

1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
1/3 kostki masła
150 g pokruszonego sera Stilton

Wszystkie składniki połączyć w jednolite ciasto.
Gdyby nie chciało się zlepić można dodać odrobinę wody.
Ciasto schłodzić przez 15 minut.
Jeśli przygotujemy je dzień wcześniej, przed wyłożeniem na blachę należy je wyjąć z lodówki, by trochę zmiękło.
 

Schłodzone ciasto wyłożyć na foremkę posmarowaną masłem i piec około 10 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.


 400 ml śmietany 12%
2 jajka
200 g brukselki
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz

Śmietanę rozmieszać z jajkami, dodać przyprawy.
Masę wylać na podpieczony spód.
Następnie ułożyć pomidorki i brukselkę.
Wszystko piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz