10.11.2014

Ale rogale


Ale rogale

Odbiegająca od tradycyjnej i mniej słodka wersja znanych wielkopolskich rogali.


Ciasto:

110 g masła
1 jajko
1,75 szkl. mąki
2 dag drożdży
1/2 szkl. ciepłego mleka
2 łyżki cukru

Cukier rozpuścić w mleku, dodać drożdże i odstawić na kwadrans.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko i zaczyn.
Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.


Masło włożyć na noc do zamrażalnika.
Zamrożone masło zetrzeć na tarce jarzynowej.
Umieścić je w lodówce.
Następnie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.
Obrócić je krótszym bokiem do siebie.
1/3 część ciasta pozostawić pustą, na reszcie rozłożyć starte masło, zostawiając centymetrowy rant.
Złożyć ciasto na trzy części zaczynając od tej bez masła.
Rozwałkować je na prostokąt i ponownie złożyć na trzy części.
Następnie owinąć ciasto folią spożywczą i umieścić w lodówce na około godzinę.
Wyjąć ciasto, rozwałkować jak poprzednio i powtórzyć tę czynność jeszcze dwa razy, za każdym schładzając ciasto w lodówce.
Następnie na całą noc zostawić je w lodówce


Nadzienie:

150 g zmielonego maku
1/2 szkl. mleka
50 g marcepanu
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów
4 łyżki miodu
sól

Migdały sparzyć i obrać ze skórki.
Obrane migdały i orzechy zmielić (kilka migdałów zostawić do posypania rogali).
Mak zalać mlekiem i podgrzewać przez około 15 minut, następnie dodać miód, zmielone orzechy, migdały i marcepan.
Wszystko razem podgrzewać, do momentu aż masa stanie się gęsta.

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt, obrócić je dłuższym bokiem do siebie.
Wycinać nożem wydłużone trójkąty.
Na każdym układać porcję makowego nadzienia.
Zwijać ciasto w kształt rogali.


Rogale ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

W tym czasie posiekać resztę migdałów.
Wysypać je na suchą patelnię, posolić i prażyć około 5 minut.


Przygotować lukier.

1 szkl. cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Cukier utrzeć na gładką masę z sokiem.
Gęstość lukru można zmieniać dodając odpowiednio więcej soku lub cukru.

Lukrować jeszcze ciepłe rogale i posypywać prażonymi migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz