3.11.2014

Bagietki na zakwasie

   
Bagietki na zakwasie

Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz domowe bagietki na zakwasie.
Przepis na cztery bagietki.


Zaczyn:

150 g mąki pszennej
170 ml wody
2 łyżki zakwasu (można użyć gotowego, suszonego zakwasu)

Wszystkie składniki wymieszać, pozostawić na około 10 godzin w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.


Następnie do zaczynu dodajemy:

600 g mąki pszennej
300 g mąki pszennej graham
630 ml wody
1 łyżkę soli
garść słonecznika
garść siemienia lnianego


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. 
Następnie nakryć je folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i odpowietrzyć, kilkukrotnie je składając.
Odstawić ciasto na godzinę.


Podzielić na cztery równe części i z każdej z nich uformować bagietkę.
Przełożyć je na specjalną blachę do pieczenia bagietek lub rozłożyć pomiędzy fałdy lnianej ściereczki i pozostawić na około pół godziny.
Następnie zrobić nacięcia i skropić bagietki mlekiem.
Można również posypać ulubionymi ziołami.
Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Bagietki włożyć do pieca i piec w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez około 25 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz