25.11.2014

Blok dyniowo-szpinakowy

 
Blok dyniowo-szpinakowy

Pomarańczowo-zielona zapiekanka z dyni i szpinaku z dodatkiem kaszy kuskus.


Warstwa dyniowa:

1 kg dyni o zwartym miąższu (ja użyłam Chicago Warted Hubbard)
5 łyżek kaszy kuskus
1 czerwona cebula
4 łyżki mleka
masło do smażenia
sól, pieprz, kminek mielony, czerwona papryka, curry

Dynię obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę posiekaną w kostkę zeszklić na maśle.
Dodać dynię i dusić pod przykrywką.
Następnie dodać mleko i podgrzewać do momentu, aż dynia się rozpraży, doprawić.
 Następnie zblendować całość na gładką masę, dodać kuskus.


3/4 warstwy dyniowej wlać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
 Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około 20 minut.

Przygotować warstwę szpinakową.


 
Warstwa szpinakowa:

400 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
70 g Gorgonzoli
sól, pieprz, kminek mielony

Szpinak rozmrozić na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić.
Na koniec dodać ser, całość wymieszać.


Na podpieczoną warstwę dyniową wyłożyć szpinak, a następnie przykryć resztą masy dyniowej.

Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz