17.11.2014

Chleb pszenno-żytni z amarantusem


Chleb pszenno-żytni z amarantusem

Pyszny, domowy chleb na zakwasie z dodatkiem siemienia lnianego, kminku i mąki z amarantusa.


400 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej typ 720
70 g mąki z amarantusa
3/4 szkl. ziaren słonecznika
1/2 szkl. siemienia lnianego
3 łyżki kminku
1 łyżeczka soli
2 łyżki zakwasu (można również użyć suszonego zakwasu, wtedy przed dodaniem go do ciasta należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
1 łyżeczka cukru
600 ml wody


Wszystkie rodzaje mąki przesiać do miski, dodać pozostałe suche składniki i dokładnie wymieszać.
Następnie dodać zakwas i wodę.
Wymieszać ciasto dużą drewnianą łyżką.
Następnie miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny.
Po tym czasie umieścić miskę z ciastem (na około godzinę) w piekarniku nagrzanym do 50 stopni Celsjusza.


Odłożyć dwie łyżki ciasta do słoiczka, tak by móc je wykorzystać do kolejnych wypieków.
Masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem (ja użyłam keksówki o wymiarach 25 x 14 cm).
Wstawić na całą noc do piekarnika lub pozostawić na blacie przykrytą ściereczką.


Następnie piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 55 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz