11.11.2014

Tarta jesienna


Tarta jesienna

Tarta na ciemnym twarogowym spodzie z jesiennymi dodatkami: pieczoną dynią i grzybami.


1 szkl. mąki pszennej typu graham
1 szkl. mąki pszennej
200 g półtłustego twarogu
1/3 kostki masła
3 łyżki wody 
sól

Wszystkie składniki zagnieść na zwarte ciasto.
Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 15 minut.


 Następnie wyłożyć ciasto na posmarowaną masłem foremkę do tarty.
Nakłuć widelcem i zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


1/4 dużej dyni (dowolnej o zwartym miąższu)
1/2 pora
100 g suszonych grzybów
4 jajka
250 ml śmietany
70 g Gorgonzoli
masło
oliwa z oliwek
sól, pieprz, curry


Grzyby namoczyć na noc w wodzie.
Następnie posolić i gotować do miękkości.

Dynię obrać, pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek, przyprawić i wyłożyć na blachę.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


 Por pokroić, podsmażyć na maśle.
Dodać ugotowane grzyby i smażyć chwilę razem.
Doprawić.

Jajka roztrzepać w misce, dodać śmietanę oraz por z grzybami.

Upieczoną dynię wyłożyć na spód tarty.
Zalać masą jajeczną.
Na wierzchu ułożyć Gorgonzolę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz