29.07.2015

Zbożowe ciasteczka z cukrem rumiankowym


Zbożowe ciasteczka z cukrem rumiankowym


Rumiankowy cukier przygotowałam już dawno. Razem z anyżkowym, lawendowym i waniliowym stały szczelnie zakręcone w słoiczkach i czekały na odpowiednią okazję. Jednak nie miałam pomysłu jak je wykorzystać. Podpowiedź nadeszła zupełnie niespodziewanie. Po sobotnich warzywno-owocowych zakupach udało nam się spotkać starszą panią sprzedającą bukieciki polnych kwiatów przypominające rumianek. Miało być zdrowo i rumiankowo, dlatego też powstały zbożowe ciasteczka z dużą ilością suszonych owoców posypane delikatnym rumiankowym pudrem. 


1 szkl. płatków jaglanych
3/4 szkl. otrąb żytnich
3/4 szkl. płatków owsianych
ok. 6 łyżek mieszanki suszonych czerwonych i czarnych porzeczek oraz aronii
300 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki syropu ryżowego lub melasy
cukier puder rumiankowy



Przygotować cukier rumiankowy.
Do słoiczka wsypać kilka łyżek cukru, dodać około dwie łyżeczki koszyczków rumianku i szczelnie zamknąć na około 4 dni (można na dłużej). Następnie wyciągnąć rumianek i zmielić cukier na puder.
Otręby i płatki wymieszać w misce razem z suszonymi owocami.
Dodać syrop i jogurt.
Wymieszać i odstawić na około pół godziny.


Następnie formować niewielkie ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po wystygnięciu posypać pudrem rumiankowym.




Przepis bierze udział w akcji:

Piknik

1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł na ten rumiankowy cukier, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń