13.07.2015

Lody czekoladowe z likierem pomarańczowym


Lody czekoladowe z likierem pomarańczowym

Lato w pełni, a wiadomo że jak lato to i lody. Muszę przyznać, że w tym roku zaniedbałam robienie domowych lodów i te są pierwsze w sezonie. Jednak nie liczy się ilość, tylko jakość. Te wyszły przepyszne! Czekoladowe do granic czekoladowości z delikatną nutką goryczy likieru pomarańczowego. Przygotowuje się je błyskawicznie, bez używania maszyny, ale oczywiście jak wszystkie domowe lody, również i te mają dość zwartą konsystencję i przed podaniem należy je umieścić w lodówce na około pół godziny. Polecam wszystkim fanom czekolady.


140 ml śmietanki 30%
320 ml mleka
170 g gorzkiej czekolady
40 g brązowego cukru
4 żółtka
4 łyżki likieru pomarańczowego (ja użyłam Cointreau)
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem i śmietanką.
Dodać sok, skórkę oraz likier pomarańczowy.
Cukier utrzeć z żółtkami na puszystą masę.
Do żółtek powoli wlewać rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie miksując.
Całość przelać do pojemnika i wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Następnie pojemnik umieścić w zamrażalniku.
Mniej więcej co godzinę lody należy wyciągnąć i przemieszać żeby równomiernie zamarzały.
Po około 4 godzinach lody powinny osiągnąć pożądaną konsystencję.
Zostawić je jeszcze w zamrażalniku na około 3 godziny.
Lody przed podaniem należy umieścić w lodówce na 30 minut.



Przepis bierze udział w akcji:

Akcja lodowa 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz