10.07.2015

Frittata z bobem i pomidorkami


Frittata z bobem i pomidorkami

Nie znam szybszego i prostszego dania obiadowego od frittaty. Wystarczą jajka i dowolne warzywne dodatki, by ją przygotować.
Ja postanowiłam wykorzystać sezonowe warzywa. Na Targu Pietruszkowym udało mi się kupić dwukolorowy bób, do tego pomidorki koktajlowe i szczypiorek - cudowne połączenie smaków i kolorów.


200 g bobu
1/2 czerwonej cebuli
1/2 białej cebuli
4 jajka
4 łyżki startego sera (np. cheddar)
kilka kolorowych pomidorków koktajlowych
szczypiorek
sól, pieprz, kminek mielony
masło do smażenia

Bób ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle (najlepiej na patelni, którą będzie można później wstawić do piekarnika).
Jajka wymieszać z przyprawami i serem.
Dodać ugotowany bób.



Cebulę zalać przygotowaną masą, ułożyć pomidorki i smażyć około 3 minuty.
Następnie patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekać jeszcze około 10 minut.

Jeśli nie dysponujemy patelnią, którą można włożyć do piekarnika, frittatę możemy również przygotować na zwykłej patelni do smażenia. Gdy zetnie się wierzch frittaty, należy ją przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 5 minut do zarumienienia.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz