7.07.2015

Piwne bułeczki


Piwne bułeczki

To chyba najlepsze bułeczki, które udało mi się upiec. Posiadają wszelkie możliwe zalety - są malutkie, puszyste, z chrupiącą skórką, no i oczywiście z dodatkiem piwa. Nie można chcieć nic więcej. Bułeczki zostały nazwane biwakowymi - idealnie przechowują się w warunkach obozowych i długo zachowują świeżość, chociaż muszę przyznać, że nie miały okazji zbyt długo poleżeć. Polecam wszystkim fanom dobrego pieczywa i piwa.


500 g mąki pszennej typ 550
250 ml piwa
35 g roztopionego masła
17 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Piwo lekko podgrzać, wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić. 
Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać piwo i masło. 
Wyrobić gładkie ciasto. 
Przykryć je ściereczką i odstawić na około półtorej godziny.


Następnie formować niewielkie bułeczki, po około 80 g każda. 
Wyłożyć je na blasze i odstawić jeszcze na 20 minut. 
Bułeczki posmarować wodą. 
Piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.



A poniżej kilka weekendowych kadrów:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz