14.07.2015

Fioletowa papryka nadziewana twarożkiem


Fioletowa papryka nadziewana twarożkiem

Fioletowa papryka to kolejna z moich zdobyczy zakupionych na Targu Pietruszkowym. Zawsze podczas owocowo-warzywnych zakupów przyciągają mnie te mniej popularne okazy. Tym razem swoim kolorem urzekła mnie papryka. Piękna, fioletowa, błyszcząca skórka wyglądała tak apetycznie, że można było ją schrupać jedynie z odrobiną soli. Postanowiłam, że nie będę poddawać jej żadnej obróbce termicznej, bo straci cały swój urok. Poza tym, jest ona dużo mniej mięsista od swoich czerwonych czy żółtych koleżanek i po upieczeniu straciłaby formę. 
Dlatego przygotowałam z niej lekką i szybką przekąskę na upalne dni z dodatkiem ziołowego twarożku.


2 fioletowe papryki
250 g półtłustego twarogu
1 łyżeczka żelatyny
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz, mielona papryka

Z papryki delikatnie usunąć gniazda nasienne.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Twaróg zmiksować z żelatyną i przyprawami, następnie dodać posiekany koperek i szczypiorek.
Nadziać paprykę i umieścić ją w lodówce na minimum dwie godziny.
Następnie pokroić w cząstki.



 Przepis bierze udział w akcji:

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz