16.09.2015

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym



Tarta z gruszkami i serem pleśniowym 

Uwielbiam gruszki - ich grubą skórkę i ukryty pod nią ziarnisty miąższ. Oczywiście najlepsze są te prosto z drzewa, nagrzane słońcem, soczyste... Ale uwielbiam też ser pleśniowy - intensywny w smaku, z charakterem - taki który idealnie pasuje do słodkich owoców. Połączenie tych dwóch smaków jest dla mnie idealne - żaden z nich się nie narzuca, nie dominuje - one po prostu wspaniale się uzupełniają.Polecam wszystkim fanom polskich gruszek i polskiego sera Lazur.



2 szkl. mąki pszennej
60 g masła 
3 łyżki wody
sól

Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie owinąć je folią i schłodzić przez kwadrans w lodówce. 

Formę na tartę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem i piec około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.



  

200 g sera Lazur (użyłam dwóch rodzajów - srebrzystego i złocistego)
2 jajka
300 g śmietany 12%
2 gruszki
sól, pieprz


Jajka roztrzepać z przyprawami, dodać śmietanę i pokruszony ser. 
Wylać na podpieczony spód. 
Gruszki pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu. 
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz