15.09.2015

Kostka dyniowo-czekoladowa


Kostka dyniowo-czekoladowa

Chyba nie potrafię wymyślić lepszego lekarstwa na jesienną chandrę niż to ciasto. Mocno czekoladowe brownie przykryte warstwą korzennego, dyniowego sernika. Wbrew pozorom ciasto nie jest skomplikowane i bardziej niż nakładu pracy, wymaga cierpliwości. Sernik nie lubi jak się go popędza, musi rosnąć w niskiej temperaturze, aż stanie się stabilny i idealnie kremowy. My oczywiście proces ten możemy obserwować jedynie przez szybkę w drzwiach piekarnika, ale smak z pewnością zrekompensuje czas oczekiwania.


czekoladowy spód:
300 g masła
300 g gorzkiej czekolady
4 jajka
5 łyżek brązowego cukru
200 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki chilli
ziarenka z jednej laski wanilii

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać chilli i wanilię.
Następnie wlewać powoli ostudzoną masę maślano-czekoladową.
Na koniec dodać mąkę.
Dokładnie wymieszać.


Blachę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto i piec je w temperaturze 150 stopni Celsjusza około 25 minut.

1 kg twarogu sernikowego
7 jajek
5 łyżek brązowego cukru
6 łyżek mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki przyprawy do piernika
400 g purée z dyni
90 ml śmietanki 30%

Jajka ubić z cukrem, stopniowo dodawać twaróg.
Następnie wsypać przyprawę piernikową i mąkę ziemniaczaną.
Wlać śmietankę, dodać purée i zmiksować.


Masę wylać na czekoladowy spód.
Pierwsze pięć minut piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec około 90 minut.
Piekarnik wyłączyć i pozostawić zamknięte drzwiczki na minimum godzinę, by sernik wystygł.
Po tym czasie otworzyć drzwiczki i zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
Sernik włożyć na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz