18.09.2015

Ciasto arachidowe z bananową pianką


Ciasto arachidowe z bananową pianką

Nieszczególnie przepadam za amerykańską kuchnią, jednak niektóre z tamtejszych smaków uważam za wyjątkowo udane. Jednym z nich są banany z masłem orzechowym. Ja postanowiłam pójść o krok dalej i dodać do tego intensywny smak kakao. Tak też powstał ciężki i mocno arachidowy spód z lekką i puszystą, bananową pianką. Połączenie to okazało się tak udane, że z pewnością nie będzie to ostatni z eksperymentów z użyciem mąki arachidowej.



200 g mąki arachidowej
120 g mąki pszennej
7 łyżek brązowego cukru
6 łyżek kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl. oleju
1 szkl. mleka

sok z połowy cytryny
3 łyżki cukru
1 szkl. wody

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.
Dodać olej i mleko.
Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. 
Wystudzić.
Z cukru, soku i wody przygotować poncz i zwilżyć nim ciasto.


1 kg bananów plus dwa do dekoracji
200 g twarogu na sernik
300 ml śmietanki 30%
4 łyżki żelatyny
5 łyżek brązowego cukru

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Banany zmiksować z cukrem na gładki mus.
Śmietankę ubić. Dodać do niej twarożek i mus. 
Delikatnie wymieszać. Następnie wlać żelatynę i dokładnie zmiksować. 
Masę wyłożyć na arachidowy spód. 
Udekorować plasterkami bananów wcześniej mocząc każdy z nich w soku z cytryny.


1 komentarz: