Ciasto arachidowe z bananową pianką
Nieszczególnie przepadam za amerykańską kuchnią, jednak niektóre z tamtejszych smaków uważam za wyjątkowo udane. Jednym z nich są banany z masłem orzechowym. Ja postanowiłam pójść o krok dalej i dodać do tego intensywny smak kakao. Tak też powstał ciężki i mocno arachidowy spód z lekką i puszystą, bananową pianką. Połączenie to okazało się tak udane, że z pewnością nie będzie to ostatni z eksperymentów z użyciem mąki arachidowej.
200 g mąki arachidowej
120 g mąki pszennej
7 łyżek brązowego cukru
6 łyżek kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl. oleju
1 szkl. mleka
sok z połowy cytryny
3 łyżki cukru
1 szkl. wody
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.
Dodać olej i mleko.
Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Wystudzić.
Z cukru, soku i wody przygotować poncz i zwilżyć nim ciasto.
1 kg bananów plus dwa do dekoracji
200 g twarogu na sernik
300 ml śmietanki 30%
4 łyżki żelatyny
5 łyżek brązowego cukru
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Banany zmiksować z cukrem na gładki mus.
Śmietankę ubić. Dodać do niej twarożek i mus.
Delikatnie wymieszać. Następnie wlać żelatynę i dokładnie zmiksować.
Delikatnie wymieszać. Następnie wlać żelatynę i dokładnie zmiksować.
Masę wyłożyć na arachidowy spód.
Udekorować plasterkami bananów wcześniej mocząc każdy z nich w soku z cytryny.
ciekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuń