14.08.2015

Jaglana zebra z borówkami


Jaglana zebra z borówkami

Do stworzenia tego deseru zainspirowały mnie panujące upały i sezon na borówki.
 Ciasto wygląda jak klasyczny sernik-zebra, jednak z sernikiem ma niewiele wspólnego, co więcej przy zastąpieniu śmietanki mlekiem roślinnym, a żelatyny agarem, stanie się idealnym wegańskim deserem. Jeśli jednak pozostaniemy przy wersji, którą wykonałam będzie równie pysznie - dwie delikatne warstwy jaglane - jedna klasycznie waniliowa, druga z dodatkiem świeżych owoców i gorzkiej czekolady (która w tym wypadku stanowi również składnik wiążący masę), całość oczywiście zwieńczona borówkami.


1 szkl. surowej kaszy jaglanej
300 ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady
750 g borówek
7 łyżek żelatyny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jasna warstwa:

Kaszę jaglaną ugotować do miękkości w dwóch szklankach wody. Ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
Zmiksować 3/4 kaszy na gładką masę z 200 ml śmietanki i wanilią.
Dodać połowę żelatyny i ponownie zmiksować.

Ciemna warstwa:

500 g borówek zblendować tak, by powstał mus.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Pozostałą część kaszy zmiksować ze 100 ml śmietanki i resztą żelatyny.
Na koniec dodać mus borówkowy i czekoladę.



Tortownicę o średnicy około 18 cm wyłożyć folią spożywczą.
Na przemian wylewać po trzy łyżki jasnej i ciemnej masy.
Na wierzchu ułożyć pozostałe borówki.

Schłodzić przez około 4 godziny w lodówce.


2 komentarze:

  1. Jest świetny! Nigdy chyba bym się nie skapnęła, że jest na bazie kaszy jaglanej ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń