18.11.2015

Korzenne dyniowe ślimaczki


Korzenne dyniowe ślimaczki

 Ślimaczki to jedne z moich ulubionych drożdżówek. Robi się je łatwo i można je nadziewać wedle upodobania budyniem, twarożkiem, owocami, konfiturami, musami lub zwyczajnie cukrem i cynamonem.  Ponieważ mój kącik dyniowy jest systematycznie uzupełniany i dynię przerabiam na wszelkie możliwe sposoby, żal by było nie wykorzystać jej tej jesieni do pysznych, korzennych słodkości. Tym razem przygotowałam tradycyjne ciasto drożdżowe z dodatkiem purée dyniowego z nieco mniejszą ilością mleka, a jako nadzienia użyłam mieszanki korzennych przypraw z odrobiną masła i dyni. Wyszło pysznie, a przede wszystkim aromatycznie.


Ciasto:

450 g mąki pszennej tortowej
130 ml ciepłego mleka
7 g drożdży
250 g purée z dyni
3 łyżki brązowego cukru

Nadzienie:

5 łyżek cukru
4 łyżki cynamonu
30 g roztopionego masła
1/2 szkl. purée dyniowego

Cukier i drożdże rozpuścić w mleku. Odstawić na kwadrans.
Mąkę przesiać do miski, dodać purée i zaczyn.
Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na około dwie godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 milimetrów - w zależności jak grube ślimaczki chcemy uzyskać.


Na cieście równomiernie rozłożyć nadzienie.
 Najpierw rozsmarować purée, następnie wylać masło, posypać cukrem i cynamonem.
Zwinąć jak roladę, kroić na plastry o grubości około jednego centymetra.
Układać na blasze lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

1 komentarz: