24.11.2015

Bagietki orkiszowe na zakwasie


Bagietki orkiszowe na zakwasie

Powoli wracam do wypiekania domowego pieczywa. Na jakiś czas odeszło ona na boczny tor, ale stwierdzam, że była to zbyt długa przerwa. Jak już wielokrotnie wspominałam pieczywo, to jeden z moich ulubionych i najbardziej wdzięcznych, kulinarnych tematów. Można je modyfikować wedle własnych upodobań i smaków, eksperymentować, tak by dojść do piekarniczej perfekcji. Mnie do tej perfekcji jeszcze daleko, ale cały czas pracuję nad tym, by to co piekę było coraz lepsze i coraz bardziej profesjonalne, a przede wszystkim smaczne.
Te bagietki z pewnością należą do eksperymentalnych przepisów.
Rzadko mam odwagę piec pieczywo z jednego rodzaju "ciężkiej" mąki. Tym razem postanowiłam jednak zaryzykować i stworzyć stuprocentowe orkiszowe bagietki, ale żeby mieć pewność, że mąka orkiszowa nie będzie zbyt ciężka i bagietki choć trochę urosną, użyłam zakwasu pszennego.
Efekt mnie zachwycił, ciężkie orkiszowe wnętrze, chrupiąca skórka pokryta otrębami pszennymi i wyrazisty, lekko kwaskowy, smak. Bagietki te, z pewnością będą początkiem nowych eksperymentów z pieczywem.


Zaczyn levain:

140 g mąki pszennej chlebowej
170 ml wody
3 łyżki pszennego zakwasu

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 12 godzin w temperaturze pokojowej.


Następnie dodać

600 g mąki orkiszowej
310 ml wody
20 g soli

i dokładnie wyrobić. Formować bagietki i obtaczać je w otrębach. Ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wodą.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni Celsjusza. Piec około 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz